Chcesz naprawić florę bakteryjną?

Chcesz odbudować florę bakteryjną? Sprawdź złoty przepis!

W dzisiejszych czasach wiele produktów zawiera różnego rodzaju ulepszacze, barwniki, konserwanty i wiele innych szkodliwych substancji mających na celu przedłużenie trwałości produktów, utrzymanie stałego zapachu czy koloru produktu. Ogromna grupa ludzi stara się uciec od tego typu żywności, która nie przynosi korzyści naszemu organizmowi a jedynie przykre skutki. Ważne przy wyborze produktów nie zapominać o ich wpływie ale kierować się tym co chcemy osiągnąć. Bo odbudować florę bakteryjną poleca się owies ponieważ chroni nasz przewód pokarmowy oraz zawiera substancje śluzowe, które są w stanie odbudować florę bakteryjną, a ona stoi na straży naszej odporności. Owies najlepiej spożywać w pierwszej fazie przeziębienia gdy czujemy się nie wyraźnie, mamy podwyższoną temperaturę, odczuwamy bule mięśni czy stawów.

Ale co przygotować można z owsa?

Najczęściej owies spotykamy w żywieniu jako owsianka czyli pierwszy posiłek dnia jakim jest śniadanie. Dzień wcześniej wieczorkiem do miseczki wsypujemy 4 łyżki płatków owsianych górskich z dużą zawartością owsa bo aż 80%. Do tego dolewamy około 2 szklanki przegotowanej ciepłej wody i przykrywamy. Przez całą noc płatki wchłoną całą wodę, rozmiękną i staną się lekkostrawne dla nas. Rano dodaj sok z ½ cytryny oraz starte na tarce o drobnych oczkach jedno średnie jabłko. Jeśli chcemy nadać temu słodkości wystarczy że dorzucimy suszoną żurawinę czy daktyle drobno skrojone lub okienko czekolady gorzkiej.